07/08/2016

20160807 reunio focus grup majors(1).jpg

La regidora Mary Carmen Ribera defensa la necessitat d'incorporar "la visió dels majors en el desenvolupament urbà".

L'ajuntament ha rebut 92 propostes per a convertir Castelló en una ciutat amigable amb la gent gran. La Regidoria de Gent Gran ha elaborat una taula que conté les 92 propostes que van fer els participants dels grups focals que es van constituir durant el mes de juny dins del projecte "Castelló, ciutat amigable amb les persones majors" per a millorar la ciutat, una xarxa impulsada per l'Organització Mundial de la Salut.

La regidora de Gent Gran, Mary Carmen Ribera, ha agraït "la implicació de totes les persones que han fet possible aquestes aportacions, des dels participants en els grups focals al personal de l'Oficina del Major de l'Ajuntament i, per descomptat, a la Universitat Jaume I". L'edil ha afegit que aquest projecte "suposa un pas decisiu per a convertir Castelló en una ciutat acollidora i més humana i que tinga en compte la visió dels nostres majors d'una manera transversal per al desenvolupament urbà i social".

Ribera ha explicat que les aportacions es van arreplegar dels 11 grups focals constituïts i que es van reunir del 6 al 21 de juny. Set d'aquests grups estaven integrats per persones majors, diferenciats per edat (60-74 anys i + de 74 anys) i per la zona geogràfica; un grup integrat per persones cuidadores (tant professionals com cuidadors informals); un altre grup format per personal de l'Ajuntament; un grup format per comerciants i empresaris i un grup format per representants d"ONG i altres associacions.

"En total es van superar les 40 hores de reunions en les quals van participar 90 persones que són les vertaderes protagonistes d'aquest procés participatiu per a fer de Castelló una ciutat millor", ha apuntat la responsable de l'àrea de Gent Gran de l'Ajuntament de Castelló.

Les propostes formulades es refereixen a les vuit àrees d'actuació que marca el protocol de Vancouver en el qual s'ha basat el procés participatiu. Així, 43 suggeriments de millora es refereixen a espais a l'aire lliure i edificis; 16 al transport; 10 a habitatge; vuit a serveis socials i de salut; set a la participació social; tres a temes relacionats amb el respecte i la inclusió social, altres tres a treball i participació ciutadana i dues a comunicació i informació.

Entre les iniciatives arreplegades, es troben propostes per a millorar l'accessibilitat de l'espai públic i la seua adaptació a les persones majors; la creació d"un servei d"atenció psicológica; l'augment de semàfors amb comptador numèric; la millora de la neteja dels carrers; la convocatòria de cursos d'educació vial per a fomentar un major respecte per les persones majors; la concessió d'ajudes per a instal·lar videoporters o l'elaboració d'un llistat de persones majors que viuen soles per a poder millorar l'atenció que puguen requerir.

A més, 16 alumnes de l'UJI van realitzar més de 200 enquestes a altres persones majors de la ciutat de les quals també s'han arreplegat aportacions. La regidora Mary Carmen Ribera ha insistit en la voluntat del Govern municipal de convertir la ciutat "en un entorn que possibilite als majors el desenvolupament de totes les seues potencialitats".